Lip-/Lymfoedeem

Heeft u last van Oedeem?

Oedeem (spreek uit eudeem) is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit kan meerdere oorzaken hebben maar het gevolg is steeds hetzelfde: een arm, been, het gelaat of de romp van het lichaam wordt dikker omdat het vocht niet weg kan.

Heeft u net een operatie gehad, of trauma waarbij een een litteken hebt opgelopen. Het kan zijn dat u last heeft van het litteken omdat deze “te strak” zit, of omdat hij “trekt”, ook kan het zijn dat erg rood blijft.

Onze oedeemtherapeut kan u hierbij helpen door het litteken met speciale technieken te behandelen. Zo wordt het litteken minder rood, valt dus minder op, en u heeft er minder last.

Oorzaken en symptomen

Er zijn verschillende vormen van Oedeem, dit is voornamelijk afhankelijk van de oorzaak. Het kan aangeboren zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening, zoals;

  • Vochtophoping(oedeem) in de arm na borstoperatie
  • Vochtophoping(oedeem) na een trauma of operatie
  • Veneus oedeem dat veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte
  • Lipoedeem (een vet- en vochtophoping)
  • Primair oedeem
  • Lymfoedeem
  • Een combinatie van bovenstaande

Behandelmogelijkheden

Door middel van verschillende vormen van therapie kunnen we de klachten van oedeem
oplossen of verminderen. Het is niet altijd mogelijk om het oedeem volledig te laten verdwijnen, maar wel om de klachten te verminderen.
Er zijn verschillende manieren van therapie mogelijk, welke behandeling(en) de therapeut kiest is afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem.
Behandelingen kunnen bestaan uit Manuele Lymfe Drainage (MLD), Compressietherapie, Lymfetaping, Oefentherapie en Advies/Informatie en Leefregels.


Maak een afspraak bij een van onze gespecialiseerde therapeuten

Onze therapeut is opgeleid tot Oedeemtherapeut en kan u helpen met u klachten. Voor meer vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk of het contact formulier invullen.

Benieuwd of wij iets voor u kunnen betekenen?