Wat is een ergonomische werkplek?

Wil je van jouw werkplek thuis of op kantoor een ‘ergonomische werkplek’ maken? Lees dan nu verder! Om gespannen ogen, pijnlijke polsen en nek- en schouderklachten te voorkomen kun je het beste je werkplek ergonomisch instellen. Dit houdt in dat je werkplek zo is aangepast dat je efficiënt en productief kan werken, zonder dat dit zorgt voor lichamelijke ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan de hoek van jouw computerscherm of de hoogte van jouw bureau. Naast ‘fysieke ergonomie’ richten wij ons in deze blog ook op ‘cognitieve ergonomie’, je mentale gezondheid. Zo kun je jouw werkdag met plezier afsluiten, zonder geestelijke of lichamelijke klachten. 

 

Fysieke (lichamelijke) ergonomie

 

Wanneer men het heeft over een ergonomische werkplek wordt vaak fysieke ergonomie bedoeld. Deze vorm is gericht op de menselijke anatomie (jouw organen en orgaansystemen), antropometrie (jouw afmetingen en verhoudingen) en fysiologie (zoals jouw stofwisseling). Pas jouw werkhouding en werkplek aan om de impact van herhaaldelijke bewegingen en daarmee RSI klachten (Repetitieve Strain Injury) te voorkomen. Op de Arboportaal van de Rijksoverheid vind je alle informatie over een gezonde werkplek. De richtlijnen verschillen namelijk per sector en situatie. Draag je bijvoorbeeld een multifocale bril? Dan gelden aangepaste richtlijnen. Met de volgende tips helpen wij je alvast op weg:

 

  1. Stel de zitting van je stoel in op de hoogte van jouw knieholte. Zorg voor voldoende ruimte tussen je knieholte en de zitting. Zo kun je comfortabel zitten en voorkom je dat je te laag of te hoog zit. 
  2. Zit altijd met je rug tegen de rugleuning van jouw stoel aan. Zo voorkom je voorover hangen en krijg je geen last van je rug-, nek-, en/of schouders. 
  3. Zorg dat je armen ontspannen rusten op de armhouders van je stoel met een hoek van 90 graden. 
  4. Stel de hoogte van je bureaublad in op dezelfde hoogte als de armhouders van je stoel.
  5. Stel de bovenkant van je beeldscherm in op ooghoogte en plaats je beeldscherm recht voor je. De kijkafstand tussen jou en je beeldscherm moet minimaal armlengte zijn.  Zo voorkom je vierkante ogen.
  6. Maak je gebruik van een laptop? Gebruik dan ook een laptop standaard om je laptop op te zetten. 
  7. Voorkom dat je naar je muis, toetsenbord of telefoon, headset, notitieblok etc. moet reiken en plaatse deze dichtbij en recht voor je.
  8. Neem regelmatige pauze en zorg dat je op je werkplek gemakkelijk kunt bewegen. 
  9. Doe meerdere keren per dag rek- en strek oefeningen. 
  10. Heb je toch klachten? Maak een afspraak voor fysiotherapie.

Cognitieve (mentale) ergonomie 

 

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor cognitieve ergonomie. Om je werk te doen heb je vaak een laptop of computer nodig. Daarnaast kom je in aanraking met allerlei systemen wat ook nog eens veranderd van tijd tot tijd. De mentale processen, zoals hoe je het werk en het gebruik van systemen ervaart heeft impact op jouw functioneren. Je wilt voorkomen dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt. Daarom is het belangrijk dat je samen met jouw werkgever de mentale werkbelasting tot een aanvaardbaar minimum beperkt, de mens-computerinteractie zo gemakkelijk mogelijk maakt en actie onderneemt wanneer je merkt dat stress je teveel wordt. Met de volgende tips helpen je mentale klachten te voorkomen:

 

  1. Neem regelmatig pauze. Neem het liefst elke 20 minuten (aanrader) een korte pauze door bijvoorbeeld koffie of thee te gaan halen. 
  2. Houd je werkplek netjes en schoon door tussendoor op te ruimen en ontsmettingsdoekjes meet te nemen naar je werkplek. 
  3. Zorg voor voldoende afwisseling in je werk. Doe niet uren hetzelfde. 
  4. Maak gebruik van je opleidingsbudget door je regelmatig te laten bijscholen. Zo maak je werk gemakkelijker en kom je wellicht in aanraking voor die functie die je graag wilt. 
  5. Probeer iedere dag matig tot intensief te bewegen. Beweging doet wonderen!
  6. Doe meerdere keren per dag even helemaal niets. In een paar minuten kom je al tot bijzondere inzichten. 
  7. Heb je last van mentale klachten? Maak een afspraak met je huisarts. Deze tips zijn om klachten te voorkomen, heb je klachten of zijn je klachten hevig dan is het altijd verstandig om advies in te winnen van je huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog. 

 

Bron: https://www.arboportaal.nl (geraadpleegd op 14-04-2022)

Benieuwd of wij iets voor u kunnen betekenen?